четвртак, 22. септембар 2011.

WORDPLAY (2006)


REŽIJA: Patrick Creadon

Jeste li ikada pokušali da napravite sopstvenu ukrštenicu? Sigurno jeste - ovi naši prosečni superminiekstramegaspecijal listovi ne predstavljaju neki veliki izazov. Svode se na 85% materijala koji je lagan i da se predvideti ("grubo seljačko sukno", "mađarski književnik Endre" ili "tibetansko goveče"), i 15% praktično nerešivih definicija (jezera u Belizeu, stariji kongoanski fudbaleri, različite vrste snega kod Eskima) - i sve to im, relativno smisleno, vodoravno i horizontalno izređa jedan klik mišem u nekom programčiću za generisanje ukrštenica. I ja sam pokušavao, i uspevao, onako oldskul, uz pomoć flomastera i keramičke pločice, da napravim nekoliko njih, ali sam se namučio kao nikad, a kvalitet je bio (i u boljim slučajevima) nešto slabiji no što bih ja želeo. Mada, to je sada posve nebitno.


U centru pažnje ovog dokumentarca nalaze se, pogađate, ukrštene reči i njihovo spravljanje, kao i sveameričko takmičenje u rešavanju istih, sa kratkim profilima glavnih favorita i članova žirija. Tako upoznajemo Ala, koji je nekoliko puta završavao u vrhu, ali nijednom nije pobedio; Elen, koja ne očekuje pobedu, nije posebno motivisana, jer je četiri godine ranije, u tesnoj završnici, osvojila prvo mesto; Tripa, čoveka koji se otvoreno izjašnjava kao homoseksualac, i čije su šanse za prvo mesto velike; Tajlera, dvadesetogodišnjaka, dečka u usponu, opasnog pretendenta na tron; i Džona, pijanistu, koji je sedmostruki šampion takmičenja. Neki od učesnika su više, neki manje simpatični, ali film gledaocu pruža šansu da se opredeli i proprati svog miljenika kroz sve etape nadmetanja.

Svoja mišljenja su u filmu, pored takmičara, izlagali i iskusni tvorci ukrštenica, među kojima se ističu Vil Šorc, urednik enigmatskog odeljka u dnevniku The New York Times, i Merl Rigl, njegov dugogodišnji saradnik, ali i neke poznate ličnosti, poput Džona Stjuarta (glumca i autora humorističke emisije The Daily Show), Majka Musine, profesionalnog bejzbol igrača, i Bila Klintona (koji je u odjavnoj špici zaveden kao Vilijam Džeferson Klinton). Svi oni, kao i mi, obični ljudi, vole da se opuste uz ukrštenice, da se zabave, da satru vreme, ali i da održe nivo moždane aktivnosti iz dana u dan.


Ovo je jedno interesantno ostvarenje, u najmanju ruku, i moglo bi biti zabavno i ljudima koji nisu vatreni obožavatelji popunjavanja praznih polja. Do izvesne mere. Za enigmatske entuzijaste i ljubitelje dokumentaraca, ovo predstavlja a must-see, ali ne smem da potpišem da je za prosečnog filmofila baš hiperzanimljiv. Da se svet sastoji iz šest i po milijardi kopija mene, i da donosim presudu samo u kategoriji dokumentarnog filma, bila bi to skroz druga priča, i ocena bi bila veća za pet do deset posto. Ovako, verujem da je film posvećen jednoj ograničenoj publici, onoj koja bi, poput moje malenkosti, volela da sazna i nešto više o ovoj materiji, o mehanizmu iza te crno-bele mreže, o magiji reči i poigravanju njima. I odgovorno tvrdim da taj deo populacije - neće biti nezadovoljan.


+    par živopisnih likova, pravila u enigmatisanju; dobar dokumentarac


-   povremena statičnost, premalo osoba poznatih i van Amerike; prosečan film


PREPORUKA: The King Of Kong: A Fistful Of Quarters, Spellbound


OCENA: 74/100


     

Нема коментара:

Постави коментар