понедељак, 1. јул 2013.

SEXY BEAST (2000)

REŽIJA: Jonathan Glazer



Simpatični tupavko Triger, lik koga tumači Rodžer Lojd-Pak, u jednoj epizodi Mućki iznosi sledeći zaključak: „Gandi – snimio je jedan dobar film, a onda nestao bestraga.“ Iako je u pitanju šala, ima tu, zagrebemo li njegovu misao, i dosta istine: Krišna Pandit Bandži, poznatiji kao Ben Kingsli, jeste snimio na desetine filmova, komercijalnih i nezavisnih i žanrovski šarenih, podarivši svetu usput gomilu veoma jakih izvođenja (o nekima smo i mi pisali), ali je u široj javnosti mahom ostao upamćen po ulozi velikog indijskog vođe, pre svega, zato što je za nju bio nagrađen statuetom Akademije. Pa, ipak, ja ne vidim nijedan razlog da se i uloga koju igra u filmu Sexy Beast Džonatana Glejzera ne uvrsti među one koje padnu na pamet kada se pomene ime ovog vremešnog glumca.

Kada Gal Dav, bivši kokni krimos koga igra Rej Vinston, bude zamalo smlavljen stenčugom koja se, sa brda u blizini kuće, skotrljala u njegov bazen, on se, kao pravi predstavnik svog naroda, ne potresa mnogo. Ali kada dozna da uskoro u njegovu špansku vilu dolazi nekadašnji poznanik Don Logan, on nije preterano oduševljen. Štaviše, more ga brige, jer zna da taj ćelavac – glumi ga, naravno, gorepomenuti Krišna – stiže da bi ga vratio u kradljivčenje i naterao da za šefove odradi još jedan zicer posao. A on to nikako ne želi, jer se jednom opekao i odležao svoje, i sada ima sve što mu je potrebno: najuži krug prijatelja, ženu eks-pornićarku, i, što je najbitnije – sladak, a legalan život u osunčanom španskom primorju. Logan navraća, što zbog uručenja poziva Galu, što zato što zna da će tako videti Džeki, ženu Galovog prijatelja Ejča, sa kojom je imao vezicu nekoliko godina ranije, i ta je vizita neprijatna i za sve domaćine, i za samog posetioca.
Kingslijev Don je, što bi se narodski reklo, kretoš, bitanga jedna neviđena; neko koga vi možete odbiti, kao što je Gal planirao, ali samo na sopstvenu odgovornost. On je, čovek, došao u mediteransku oazu mira svog davnašnjeg kolege da bi ga odvukao nazad u Englesku, i to će uraditi po svaku cenu, makar ga, u naletu besa, morao zviznuti flašom ili đonirati u glavu bez upozorenja. Preke naravi, nepredvidljiv, neuravnotežen, Don Logan jeste jedan od najžešćih, najuvrnutijih, najbolje odglumljenih negativaca koje je veliko platno ugostilo u poslednjih, šta znam, tridesetak godina. (Interesantna činjenica: glumac tvrdi da je lik Logana zasnovao na svojoj baki!) Ali, iako to sve miriše na nekakvog vrhovnog bosa britanskog vanzakonja, on nije tako visoko na lopovskoj lestvici (no pun intended) – iznad njega, među drugima, stoji i Tedi, „Mr. Black Magic“, kako ga Don naziva u jednom trenutku, koga dosta dobro igra Ijan „Deadwood“ Mekšejn. Da se ne lažemo, tip je jeziv. Ne „ovo-ono“, već baš-baš. A izgleda, recimo, kao Brajan Feri koji se odao štovanju Nečastivog.

Spram ovih likova, Rej Vinston, koji je u karijeri otelotvarao pretežno negativce ili grubijane, deluje kao Šaca iz Mačkića – miiica prava, meda dobroćudni. I ostali članovi ekipe sjajno obavljaju svoj posao, skidam kapu za kasting, jer je gluma kvalitetna koliko i izgled samih likova, koji, opet, savršeno oslikava njihovo mesto na društvenoj mapi i ulogu koju igraju u priči. (Na primer, Galova i Ejčova žena izgledaju upravo kao gospođe iz tog socijalnog miljea. Ili kao naša vizija istih.)

Režijom, prvi put u dugometražnom filmu, komanduje Džonatan Glejzer, umna sila iza mnogih nagrađivanih muzičkih video-spotova i reklama, među kojima se ističu Karma Police i Street Spirit grupe Radiohead, kao i Virtual Insanity (Jamiroquai). Džoni se dosta dobro snašao u novom mediju, scene su tečne a kadriranje logično, i šteta je, zaista, što nije plodniji stvaralac. Pohvalio bih još i muziku, interesantno odabranu, što je donekle i tipično za britanske gangsterske filmove devedesetih – setimo se sjajnih saundtrekova Ričijevih filmova. Poznavaoci ove umetnosti, siguran sam, biće kupljeni već od prve scene i početnog rifa pesme Peaches Strenglersa.

No, da podvučemo. Iako ne dostiže neke od vrhunskih naslova žanra, Sexy Beast radi sasvim dobar posao pokušavajući da to uradi. Ovo je izuzetno zabavan film, sa odličnom glumom, solidnom režijom i duhovitim scenarijem. I univerzalno je dopadljiv, moram da primetim – podjednako je valjana razonoda i za pivsko druženje sa šačicom momaka, i za popodnevno leškarenje sa lepšom polovinom.

 Sasvim, sasvim pristojno.


2 коментара:

  1. Reja Vinstona jako volim, i kao glumca i kao pojavu, no mislim da me je u ovom filmu - kao i tebe - oduvao Kingsli! Mozda zato sto ga do ovog filma nismo zamisljali u takvoj ulozi?

    Duhovit i zabavan film, meni je dobro legao. + Fantasticni uvodni kadar (steta sto nema izdvojenog klipa)

    Vinston kida u "The Proposition"
    http://www.youtube.com/watch?v=63DHkKPq5ac#at=20
    Gledao?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kingsli je bio sjajan. Prosto me je zaprepastio, nisam očekivao da bude baš takav. Ono, kao Žorž Melijez je bio malo namćorast i sve, ali nisam mogao ni da pomislim da može da igra ovakve likove.

      "The Proposition" nisam gledao, ali planiram, i to u paketu sa "Lawless", još jednim Kejvovim scenarijem. :)

      Ovaj mi se skroz svideo. I Vinston je kul, jako kul.

      Избриши