среда, 28. септембар 2011.

Cowboys & Aliens (2011)


PIŠE: Nenad J.


REŽIJA: Jon Favreau

ULOGE: Daniel Craig, Harrison Ford, Olivia Wilde

Odlazak u bioskop je sveti ritual u mom svetu i uvek sam spreman da odem i pogledam makar i najgori film na repertoaru, samo da bih sedeo u sali pred velikim ekranom i zaboravio da ostatak sveta uopšte postoji. Naravno, stvari idu mnogo lakše kada ste zapravo ljubitelj treš kinematografije te vas onda naslov kao što je Kauboji i vanzemaljci privuče lakše nego reflektor od 1000W crnog leptira koji se razmahao u sred noći. Doduše, moram priznati da je jedan od bitnih činilaca kada je u pitanju bila odluka da gledam baš ovaj film definitivno bila i Olivija Vajld na čiju pojavu definitivno ne ostajem ravnodušan.
I tako, čekajući da se svetla u sali ugase i da predstava počne pokušao sam da izvrtim u glavi čime se režiser ovog vrsnog dela bavio u životu pre nego što je rešio da ekranizuje prilično opskurni strip. Minut, dva, pet - ništa. Kasnija provera po internetima mi je pokazala mnoštvo uloga u filmovima koji me nisu interesovali, kao i rediteljske poduhvate koji mi nisu bili preterano poznati. To sve može delovati malo razočaravajuće ali u situaciji kada se spremate da pogledate film u kome se revolveraši sa divljeg zapada upuštaju u sukob sa došljacim iz svemira, takve stvari nisu bitne. Plus, zaboga, tu su i Džejms Bond i Indijana Džons, koliko loše može biti?

Potrudiću se da ne otkrijem mnogo od radnje, mada nema preterane potrebe za tim pošto su svi mogući klišei i opšta mesta prisutni. Glavni junak je ostao bez sećanja, dolazi u mali grad u preriji, sukobi se sa lokalnim siledžijom, dolazi do konflikta sa zakonom (klasično vestern otvaranje, međutim...) BAM, vanzemaljci napadaju i odvode stanovnike ove mirne varošice sa sobom! Naravno, nakon toga se organizuje potera na čijem čelu se nalaze naš zaboravni junoša (Krejg) i lokalni velmoža (Ford) praćeni svitom raznovrsnih lokalaca među kojima se nalazi i misteriozna gospođica sa puškom (Vajld). Potpuno suludo, blesavo i do zla boga zabavno. Moram se odmah ograditi, ne smatram da je ovaj film bilo kakvo remek delo ali je sjajan način da se rešite dva sata. Meni kao velikom ljubitelju i revolveraških filmova i es-efa je suza radosnica krenula u par navrata od čiste oduševljenosti. Iako sam čuo mnogo loših stvari o filmu, kako na internetima tako i od pravih ljudi, ja držim do toga da je ovo jedan od zabavnijih filmova koji su se ove godine pojavili. Na kraju krajeva, zaboga, ne možeš očekivati od Kauboja i vanzemaljaca tešku ljudsku dramu, zar ne?

Dizajn vanzemaljaca je jako zanimljiv, iako ima svoje mane, i definitivno je među originalnijima, što je postalo već pomalo teško kada se uzme u obzir koliko je filmova o međuzvezdanim osvajačima snimljeno. Gluma je na sasvim solidnom nivou i pored velikih imena koja su napisana velikim slovima na plakatu primetićete čitavu plejadu glumaca koje su odigrali fantastične epizodne uloge. Takođe, ljubitelji Igre prestola će biti posebno oduševljeni sa dve scene koje su kao preslikane iz dotične serije (neću reći koje su scene u pitanju da ne bih pokvario iznenađenje).

Na kraju, mogu samo da kažem da je ovo sjajan izbor filma za ljude koji ne gaje lažne visoke standarde kada je kinematografija u pitanju. Ukoliko volite vesterne i/ili filmove o invazijama vanzemaljaca, sa ovim nećete pogrešiti. Isključite predrasude i uživajte u jednoj od najblesavijih kombinacija još otkako je veliki Fulči snimio epsku scenu borbe između zombija i velike bele ajkule 1974. godine.
 
 
 
 

Нема коментара:

Постави коментар