петак, 25. октобар 2013.

PLANES (2013)


REŽIJA: Klay Hall

GLASOVI U ORIGINALNOJ VERZIJI: Dane Cook, Brad Garret, Teri Hatcher, John Cleese


Piksarovi Automobili su čudan stvor. Nastali su kao plod ljubavi Džona Lasetera (koji je tada bio samo glavni čovek u Piksaru a danas je i kreativni konsultant za sve Diznijeve filmove) prema automobilima i Americi kakva je nekad bila. To se vidi i u najmanjim sitnicama – primera radi, svaki automobil u filmu ima autentičan zvuk motora, Ruta 66 je u stvarnosti potpuno identična onoj u crtaću, itd, itd... Što je sve lepo i krasno, samo što je film potuno negledljiv. Čak mislim da su Automobili sve bolji i bolji što više odstupaju od izvornog materijala; tako su Automobili 2 bolji od originala, a kratki ćrtaći Mejterove neverovatne priče još i ponajbolji.

Srećom po Lasetera i kompaniju Dizni, matori konji nisu ciljna grupa ovoga crtaća. Na moju nesreću, tu grupu čine dečaci od sedam godina naviše. U praksi, to znači da sve u kući stane kad Dizni kanal pusti bilo šta što ima veze sa Automobilima, kao i da imamo posebno autiće koji se prodaju u radnjama sa igračkama, posebno kolekciju iz neskvik pahuljica, posebno LEGO varijantu, posebno kolekciju igračaka iz Meka... Da imamo igre zasnovane na oba filma i za PC i za Wii, jer je varijanta za Wii bolja kad klincu dođu drugari pošto postoji opcija da oba igrača budu Munja, a to je važno... I tako dalje, i tako dalje, sve do olovaka, čarapa i donjeg veša. I nisam ja jedini koji pati – zvanične informacije kažu da je za sad razna roba sa markom Automobila donela kompaniji Dizni preko milijardu dolara.

Milijarda, to vam je hiljadu miliona. Bogo moj.


Stvari se dodatno komplikuju kada znamo da je Dizni pre svega korporacija. A korporacije vole pare. U ovom slučaju, to znači da su pokušali da iz ove franšize izvuku još koju hiljadu hiljada dolara, pa je tako iz Automobila nastao i film Avioni, ostvarenje iza kojeg ne stoji Piksar već Disney Toons studio, koji je specijalizovan za filmove koji odmah dobijaju izdanja za kućni video, uglavnom nikada ne stižući do bioskopa. Ali, kao što se desilo i sa njihovim prvencem, filmom Pačje priče: Blago izgubljene lampe, neko u vrhu kompanije je shvatio da je originalni materijal dovoljno popularan da se ostvarenje pusti i u bioskope. 

Na moju veliku žalost, gledao sam sinhronizovanu verziju, što, kao i kod većine crtaća koji kod nas budu sinhronizovani, znači Dragan Vujić Vujke i kompanija, što je celoj stvari, iz moje perspektive, dodalo još jednu dozu slepe mržnje prema ovom delu (sedim ovde, a mogao sam kupiti mega pljeskavicu na kajmaku za ove pare fazon), tako da je veoma teško da dam objektivnu kritiku.

Umesto toga, daću vam kviz. Interaktivna zabava. Internet. Multimedija. Ura.

DIZNIJEVI AVIONI: KVIZIĆ

1. Glavni junak naše priče je:
a) matori avion koji se navukao na najskuplje gorivo i jedrilice lakog morala
b) mladi autsajder sa velikim snovima
c) mačka

2. Njegov najbolji drug je:
a) jedan iz Loznice, ne znaš ga ti
b) dobronamerni idiot koji se pravi da zna stvari o kojima nema pojma
c) mačka


3. Mentor glavnog junaka je:
a) Halo govornica
b) ratni veteran sa mračnom tajnom
c) mačka


4. Glavni negativac u filmu je:
a) Nokia 3310, ljubomorna na „pametne“ telefone
b) arogantni avion sa dva tupava pomoćnika, koji igra prljavo
c) mačka


5. U filmu postoji „šala“ koja direktno aludira na kastraciju
a) ne
b) da
c) mačka

6. Na dve trećine filma, naš junak će:
a) pogledati direktno u kameru i reći „Bolje idite kući i gledajte u bubanj uključene veš mašine!“
b) pretrpeti tolika oštećenja da će izgledati da ne može da nastavi dalje
c) mačka

7.  Našem junaku će pomoći:
a) dobro poznavanje frenologije
b) avion koji predstavlja rasni stereotip
c) mačka

8. Film se završava tako što:
a) pet minuta na ekranu stoji natpis „Samo smo se grubo šalili“
b) mentor, drugar i protagonista – šok! – prevaziđu svoja ograničenja
c) mačka


AKO IMATE NAJVIŠE ODGOVORA:
-          Pod A: ne znam šta vam je to, ali ja bih to gledao.
-          Pod B: čestitam, napisali ste sinopsis Aviona!
-          Pod C: šta je bre s vama i sa mačkama???

Eto tako... Zemlja se i dalje okreće, preduzimljiva braća Kinezi su već na kalupe autića iz Automobila nalepila krila i valjaju tu bizarnost kao avione, a ja strepim od sledećeg odlaska u bioskop, kad Jr i ja gledamo Dreamworks-ove Turbo trkače, i smišljam strategiju kako da u narednih par meseci zaobiđem sve radnje sa igračkama u gradu...


4 коментара: